Zomergem.... op verkenning langs het Schipdonkkanaal.


Omschrijving

Reeds jarenlang voeren politici discussie omtrent de ontsluiting van de Zeebrugse haven via de binnenvaart. Om dit doel te bereiken wil de huidige Vlaamse regering het Schipdonkkanaal verbreden; hiermee hoopt zij grote duwvaartschepen toe te laten om van de Zeebrugse haven naar het binnenland te varen met als einddoel een aansluiting op de internationale verbinding Seine-Schelde. Naast een verbreding van het Schipdonkkanaal tussen Maldegem en Merendree stelt zij eveneens een samenvoeging van de naast elkaar lopende 'Blinker' (Leopoldkanaal) en 'Stinker' (Schipdonkkanaal) tussen Zeebrugge en Maldegem voorop.

Zijn er voldoende elementen aanwezig zijn om zich tegen een verbreding van het Schipdonkkanaal uit te spreken? Vooreerst betekenen deze plannen een catastrofe voor de bewoners langs het Schipdonkkanaal: 187 woningen worden bedreigd met onteigening, anderen worden geconfronteerd met een waardevermindering van hun gronden en onroerend goed. Daarenboven dreigen bomen, weide- en watervogels, landbouwgronden, archeologische vindplaatsen en open ruimtes verloren te gaan. Ook de horeca- en toerismesector dreigt door de geplande verbreding rake klappen te krijgen. Dit alles zal verregaande gevolgen hebben voor de unieke sfeer en het historische landschap van het Meetjesland.

Laat ons zelf even op verkenning gaan door het historische landschap van Ro, laat ons genieten van het  stiltegebied en ontdekken dat hier nog de sfeer van Oud Zomergem hangt, rijk aan oude hoeven, een duiventoren, een kapel of een wegkruis..zo typisch voor deze gemeente.

Aan het kanaal staan wij toch even verwondert stil bij de werking van het waterbouwkundig kunstwerk.  Ondertussen weten wij al wat de ‘Vuilpanne’ is, hebben wij al kennis gemaakt met de prachtig beelden van Jan Desmarets en zetten wij nu via de trekweg onze tocht verder op zoek naar de verloren gegane industrie en keren wij even terug in de tijd.  Hoe was het leven hier aan het Motje?

Via tal van verhalen keren wij  terug naar onze startplaats, waar wij kennis maken met de oude landbouwwerktuigen onder de vakkundige toelichting van de eigenaar.

Wij sluiten af nog even gezellig napraten met een drankje en versnappering.

 

Gids : Frieda

 

 


Details

Titel Zomergem.... op verkenning langs het Schipdonkkanaal.
Prijs Verenigingen / groepen : per fiets : € 125 (all in) Individueel : per fiets : € 10 / persoon (min. aantal = 8 personen) Per huifkar : prijs afhankelijk van het aantal deelnemers.
Datum Niet van toepassing

Praktisch

Verzamelplaats: Duivekeethoeve, Durmstraat 54, 9932 Zomergem
Parkeergelegenheid: Ruime parking ter plaatse
Start: Naar keuze
Duur: +/- 3 uur
Afstand: 
Aantal deelnemers: Max. 25
Datum: Op reservatie.  Hou rekening met een wachttijd van ongeveer 4 weken
Inschrijvingen: info@meetjesland-authentiek.be
Mogelijk tot het huren van een fiets ter plaatse.  Gelieve dit wel vooraf te vermelden.

Online inschrijven kan ook via onderstaand reservatieformulier.  Om gevolg te kunnen geven aan uw reservatie, dient het formulier volledig ingevuld te worden en ontvangt U een automatsche bevestiging.  Onvolledige formulieren kunnen niet worden vestuurd.

Wenst U als vereniging deze gegidse rondleiding op te nemen in uw jaarprogramma of zoekt U als individu een gezellige namiddag met vrienden en/of familie?  Neemt dan gerust contact met ons op, wij helpen U graag verder.

Zijn er nog vragen, aarzelt niet ons te contacteren.Reserveren

Vul het reservatieformulier in en klik op ‘verzenden’. Opgelet: een aanvraag is pas definitief na ontvangst van de bevestiging van ‘Meetjesland Authentiek’